Poskrbimo za vaše zdravjeAktualne teme

Glasba ima na posameznika številne dobre učinke. Bolnik z demenco izgu... >>
Skoraj 65 let tradicije, preko 460 izdelkov v več kot 50 državah svet... >>
Nahajate se: Svetovalni kotiček > O zdravilih
Če pri zdravilu, ki ga jemljete, opazite neželen učinek, ste dolžni to poročati.
Več
Prvega oktobra 2013 je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) začel uvajati terapevtske skupine zdravil.
Več
Zdravila najpogosteje zaužijemo skozi usta (peroralno), saj je to najbolj naraven način vnosa. Najbolj razširjene peroralne farmacevtske oblike so tablete in kapsule...
Več
Okužba z mikroorganizmi ima praviloma za posledico obolenje. Antibiotik je kemijska spojina, ki povzroča smrt mikroorganizmov, ali zavira njihovo rast. Ob pravilni uporabi antibiotik hitro uniči mikroorganizme, ki so povzročili bolezen in bolezenski znaki se izboljšajo in minejo...
Več

Kadar vzamete novo zdravilo, vedno preberite navodilo, priloženo zdravilu. Če česa ne razumete ali v navodilu ni razloženo, poiščite odgovor pri farmacevtu v lekarni ali pri vašem zdravniku.

Navadite se, da ob jemanju zdravila trikrat preverite, da ste v resnici vzeli pravo zdravilo: ko jemljete zdravilo s police (iz torbice), preden vzamete tableto iz folije ali preden odprete pokrovček na steklenički in ko zdravilo pospravljate nazaj na njegovo mesto.

Več

Zdravniški recept je javna listina. Strokovnjak (zdravnik ali zobozdravnik) vam na uradno veljavnem receptnem obrazcu predpiše zdravilo, ki vam ga izdamo v lekarni. Recept mora biti napisan čitljivo in neizbrisljivo.

Ker je recept javna listina, bolnik ne farmacevt ne smeta ničesar dopisovati ali spreminjati. Na podlagi pomanjkljivega ali napačno označenega recepta farmacevt v lekarni ne more izdati zdravila. V takem primeru bolnika prosimo, da se z receptom vrne k zdravniku, kjer bo dobil uradno popravljen ali nov recept. Le izjemoma lahko farmacevt pokliče zdravnika in glede na okoliščine izda primerno zdravilo.

Več

Zdravila so namenjena lajšanju zdravstvenih težav in zdravljenju številnih bolezni, vendar pa je za ustrezen učinek in zmanjšanje tveganja za pojav neželenih učinkov zelo pomembno tudi pravilno jemanje. Pri tem je potrebno poleg posameznikovega zdravstvenega stanja upoštevati še način življenja in prehranjevanja. Hrana in nekatere pijače lahko namreč v nekaterih primerih pomembno vplivajo na delovanje posameznih zdravil.

Več