Poskrbimo za vaše zdravjeAktualne teme

Glasba ima na posameznika številne dobre učinke. Bolnik z demenco izgu... >>
Skoraj 65 let tradicije, preko 460 izdelkov v več kot 50 državah svet... >>
Nahajate se: Samozdravljenje
Stran: 1 2

Spanje je ena izmed fizioloških funkcij organizma in predstavlja aktiven proces. Med spanjem se izmenjujejo različne faze, ko je aktivnost živčevja in drugih organskih procesov (dihanje, bitje srca, izločanje hormonov) odvisna od različnih faz spanja. V posameznem ciklu spanja se v 90-100 minutah ritmično izmenja pet različnih obdobij spanja. Praviloma se na noč en za drugim ponovi 3-5 ciklov. Zdrave odrasle osebe zvečer zaspijo v 10-15 minutah po ugasnjenju luči. Najprej nastopi mirno obdobje spanja, znotraj katerega si sledijo 4 obdobja spanja: dremež, lahno, globoko in najgloblje spanje. Običajno 60-90 minut po začetku spanja nastopi živahno obdobje spanja, ki se periodično ponavlja skozi vso noč na približno 90 minut in predstavlja okoli 20-25 % vsega časa spanja.

Več

Beseda alergija je grškega izvora in pomeni reagirati drugače.

Alergija je neustrezna oziroma pretirana reakcija človeškega imunskega sistema na določene snovi v okolju, ki jih imenujemo alergeni. Le-ti so lahko naravnega izvora ali pa kemične spojine. Vsako leto se razširjenost alergij veča. Strokovnjaki napovedujejo, da bo v 15-20 letih imelo alergijo že 50 odstotkov prebivalstva. Posebej ogroženi so ljudje v razvitih mestih in industrijskih središčih z modernim načinom življenja (večja koncentracija izpušnih plinov, stres…).

Več

DA SONČENJE NE BI BILO NEPRIJETNO

Prihaja čas h kateremu sodi pogostejše in tudi daljše gibanje na soncu. Ker pa je sonce lahko tudi nevarno, uporabljamo primerna sredstva za zaščito pred škodljivim vplivom sončnih žarkov.

Več

Debelost je kronična presnovna bolezen pri kateri gre za čezmerno kopičenje maščevja v telesu in dobiva v 21. stoletju razsežnosti epidemije.

Zavedajte se, da se z normalno telesno maso lahko počutite bolje, imate več energije, manjkrat zbolite in si omogočite daljše in bolj kakovostno življenje.

Več

Bliža se čas prehladnih obolenj. Povišana telesna temperatura, zamašen nos, vneto žrelo in kihanje so simptomi, ki nas pripeljejo v lekarno po ustrezna zdravila za samozdravljenje. Pri izbiri zdravil bodimo previdni in ne podlezimo vplivu propagandnih sporočil. Paziti moramo, da ne jemljemo hkrati več različnih pripravkov z isto učinkovino, npr. pripravkov s paracetamolom in acetilsalicilno kislino. (Oba znižujeta povišano telesno temperaturo in lajšata bolečine, njun učinek pa se ne sešteva temveč potencira. Hkratno jemanje bi bilo nesmiselno, lahko celo škodljivo.)

Več

Sladkorna bolezen je četrti vodilni vzrok smrti v svetu. Vsako leto umre zaradi sladkorne bolezni in njenih zapletov več kot 3 milijone ljudi. Vendar pa lahko na to vplivamo. Z zgodnjim odkrivanjem sladkorne bolezni in zdravim načinom življenja lahko zelo zmanjšamo tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 ali vsaj odložimo njen nastanek na starejša leta ter tako zmanjšamo nevarnost njenih posledic.

Prevencija sladkorne bolezni tipa 1 žal še ni mogoča, lahko pa s pravočasnim in pravilnim zdravljenjem preprečimo ali zelo ublažimo zaplete ter tako vplivamo na kakovost življenja vsakega bolnika.

Več

Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) je kronično obolenje dihal z zožanjem in zaporo v dihalnih poteh. Značilni so kratka sapa, kroničen kašelj ter povečano nastajanje sluzi in izpljunkov. Bolezen nastopi postopoma, je napredujoča in ni popolnoma ozdravljiva.

Statistika ni obetavna. V Sloveniji je registriranih 130.000 bolnikov s KOPB, po ocenah pa naj bi za KOPB zbolelo 10% ljudi po 40. letu starosti. V Sloveniji tako vsako leto zaradi KOPB umre 500 do 600 ljudi, v svetu pa je KOPB na 4. mestu po vzrokih umrljivosti. Vzrok za tako visoko umrljivost je, da je bolezen največkrat odkrita bistveno prepozno, ko z ustreznim zdravljenjem ni več možno upočasniti ali zavreti napredovanja bolezni. Napredovanje bolezni poteka zelo počasi, zato bolniki mnogokrat spregledajo opozorilne simptome ali jih pripišejo drugim težavam.

Več